El CePAC: un espai per a la reflexió i la investigació al voltant dels castells

Posted on 11 Març 2015

0


patrimoni

El món casteller viu, de fa anys, uns moments d’eclosió extraordinaris: més colles i a més indrets, més i millors castells, més actuacions i més ressò… Aquests moments extraordinaris, més enllà d’apassionants aspectes tècnics i de les qüestions internes de cada colla, generen moltes expectatives i algunes inquietuds per al futur més immediat, des de la renovació d’aspectes organitzatius a l’expansió internacional, de les necessitats pressupostàries i fiscals al teixit associatiu que es genera…

Un grup de professionals relacionats amb el món casteller ens vàrem trobar, l’any passat, i vàrem coincidir en la necessitat de debatre obertament sobre aquestes expectatives i aquestes inquietuds i, especialment, de traslladar aquestes reflexions al món acadèmic i als especialistes en les matèries que ens preocupen. Per això vàrem concloure que seria bo de crear un espai per a promoure aquest debat i generar material que ens hi ajudés: el que vàrem anomenar el Centre de Prospectiva i Anàlisi dels Castells (CePAC).

El CePAC ha nascut com una associació cultural privada i independent de qualsevol institució pública, que té com a finalitat afrontar els reptes actuals i futurs que la dinàmica del món casteller ens planteja a partir de la investigació, la reflexió i la divulgació. El CePAC no vol intervenir en debats sobre qüestions històriques o de tècnica castellera, sinó que pretén col·laborar amb el món casteller sobre aspectes de futur i sobre temes que poden ajudar a una major consolidació i projecció del fet casteller i, en especial, de les colles, com a entitats i organitzacions. Vol ser unobservatori d’anàlisi obert a propostes particulars, de colles castelleres o de l’àmbit acadèmic.

Per això, l’associació encarregarà -i divulgarà- estudis i investigacions sobre aspectes vinculats a aquests objectius, des d’una perspectiva científica i professional, a partir de les quotes del seus associats i de les aportacions aconseguides en convenis específics que pugui subscriure amb institucions, entitats i empreses o d’altres fórmules, com el micromecenatge. De manera especial, promovent i participant  en projectes d’investigació i anàlisi acadèmica, organitzant  jornades de reflexió i estudi sobre els diversos aspectes relacionats amb l’estructura social i econòmica dels castells i col·laborant amb la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, la Biennal de Castells, les universitats catalanes i qualsevol altra entitat o institució interessada en el plantejament i disseny de propostes relacionades tant amb l’estructuració del fet casteller com en relació a la seva anàlisi.

El CePAC, en definitiva, seguirà el camí que marquin els seus socis, en col·laboració amb el món casteller i el món acadèmic. Per això, ja ens hem posat a disposició del Departament de Cultura de la Generalitat, la Coordinadora de Colles Castelleres, la Biennal de Castells i, en un primer terme, la Universitat Rovira i Virgili, plantejant col·laboracions inicials. També amb l’Ajuntament de Tarragona -que ens ha cedit un espai de treball- i amb l’Ajuntament de Barcelona -que ens ha explicitat el seu interès. Però, tenim clar que no podem començar de debò fins assolir un nombre d’associats suficient com per a poder decidir col·lectivament els primers passos, convocar les primeres línies d’investigació i teixir acords de treball més amplis, més diversos i més sòlids.

Si us interessa, trobareu més informació al nostre web  https://cepaccastells.wordpress.com/

(Publicat a Diari Casteller l’11/03/2015)