Els Nois de la Torre i dos segles i mig de castells (a Torredembarra)

Posted on 29 Octubre 2014

1


Primer 3 de 8 del segle XX, carregat per la Nova de Valls a Torredembarra el 1934

Primer 3 de 8 del segle XX, carregat per la Nova de Valls a Torredembarra el 1934

La gent d’aquesta dinàmica i convulsa Torredembarra del segle XXI, fins i tot els més actius culturalment, no és prou conscient del que signifiquen els castells en la nostra història moderna ni, tampoc, del que significa la nostra vila en la història del fet casteller. Torredembarra i castells han configurat un binomi tan potent que ens ha situat, en moltes èpoques, al capdavant d’aquesta tradició renovada que ara és Patrimoni de la Humanitat. Repassem-ho:

– De Torredembarra és el primer document conegut que esmenta la paraula “castells” per fer referir-se al Ball de Valencians (l’element del seguici que tothom coincideix en assenyalar com a origen del fet casteller): un edicte, el 1771, de l’arquebisbe de Tarragona, que prohibeix que s’aixequin “Torres, ô, castillos” dintre l’església.

– De la festa major de Santa Rosalia parlen les dues primeres cròniques castelleres que podem qualificar com a tals: el torrenc Joan Mañé i Flaquer les va publicar, el 1852 i el 1853, al “Diario de Barcelona” .

– Si els primers castells de 9 pisos es van plantar a Tarragona el 1851, a Torredembarra els Xiquets de Valls ja en van fer l’any següent mateix.

– A finals del XIX, Torredembarra va ser de les poques poblacions que va comptar amb colla pròpia: els Xiquets de Torredembarra van actuar de 1889 a 1905; van ressorgir els anys 20; i encara van ser presents a plaça el 1932.

– La Nova de Valls va carregar el 3 de 8, a Torredembarra, el 1934 i el 1935: aquests dos 3 de 8, el castell més gran de l’època, són els únics que es van poder veure en tot el món casteller a la primera meitat del segle XX.

– Els Nois de la Torre, apareguts el 1975, són la vuitena colla més antiga de les 78 que han aixecat castells enguany.

– Des de 1975, han actuat a Torredembarra un total de 57 colles castelleres diferents, la qual cosa converteix la nostra població en una de les que més diversitat de colors de camisa ha tingut a plaça.

– Des de l’any 2000, Torredembarra ha vist 42 castells de nou pisos –aixecats per 6 colles diferents- i un de gamma extra –esdevenint una de les úniques 18 poblacions que han pogut veure construccions d’aquesta categoria.

Pocs municipis catalans poden exhibir una relació tan dilatada i estreta amb el fet casteller. Per això, enguany –que fa 125 anys de la primera actuació dels Xiquets de Torredembarra- i l’any que ve –que en farà 40 dels Nois- és el moment, no només de recordar aquesta relació, sinó de bastir amb renovada fermesa un futur ple d’èxits per als Nois de la Torre.

Perquè els Nois d’avui són els Xiquets de Torredembarra de sempre. Orgull blau cel per a dos segles i mig d’història.

(Publicat a “Diari de la Torre”, núm . 201, novembre de 2014)