Del Camp, àrea metropolitana

Posted on 26 febrer 2014

0


camp

A alguns el nom potser ens fa una mica de feredat (això de “metròpoli” sona a urbs massificada), però el cert és que l’àmbit entre Cambrils, Reus, Tarragona, Valls i Torredembarra té tots els punts per poder encabir-se en la definició del que és una àrea metropolitana. I, més enllà de conceptes teòrics i com ha analitzat abastament el professor de la URV Robert Casadevall, aquest espai no nomes existeix, sinó que necessita d’un impuls decidit per garantir la seva sostenibilitat, uns millors serveis per a la seva gent i el seu pes específic dins Catalunya. Una xarxa de municipis clau per a un país que només té futur si esdevé, ell mateix, una xarxa.

Cert, tanmateix, que el nostre també és un petit país (i veiem un campanar des d’un altre campanar), però d’una gens insignificant suma de gairebé mig milió d’habitants, que necessiten d’una gestió integrada del planejament urbanístic, dels residus  i del transport públic (amb especial incidència en unes rodalies ferroviàries concebudes, precisament, com a metro i una xarxa d’autobusos eficient).  I també dels serveis socials, de salut, culturals i educatius. Un territori capaç (políticament i tècnicament) de gestionar de manera conjunta  infraestructures com el Port i l’Aeroport i que es conjuri per no deixar cometre més errors com el de l’estació de l’AVE.

Cert, també, que això fins ara no ha estat possible, tot i alguns intents, que han acabat topant amb molts entrebancs: des de la política rància de campanar (de campanars locals i de campanars institucionals i partidistes) fins a les traves de l’ordenament jurídic, però la contundent realitat ho demana a crits i el procés constituent que vivim n’és una oportunitat engrescadora. Un projecte de cohesió territorial i cohesió social que aposti per una definició d’un espai en què hi convisquin patrimoni, indústria, turisme, serveis i cultura, i esdevingui referència nacional. En què s’hi visqui cada cop millor. I que faci mirar tothom, començant per Barcelona, cap aquí. Que no només hi ha nord, que venia a dir Espriu.

 

(publicat al setmanari “notíciestgn”, núm. 210, de 26/02/2014. Enllaç a partir de NotíciesTarragona.cat i exemplar a issuu)

(reproduït a delCamp.cat)