Ball de Diables de Torredembarra, 25 anys

Posted on 27 Juliol 2012

0


Enguany, celebrem diverses efemèrides en el context del cicle festiu de Torredembarra -la meva sur mer. Per sort, la riquesa i la vitalitat del nostre seguici donen per celebrar aniversaris cada any, però dos dels d’aquest 2012 em toquen ben d’aprop. Els 160 anys del castell de nou sense folre que hi va aixecar una colla vallenca per santa Rosalia i els 25 de la recuperació del Ball de Diables. I l’aprovació definitiva -després d’anys i panys- del “Protocol de les Festes de Santa Rosalia, tradicionals de Torredembarra” -que ja era hora.

El setembre de 1852, el torrenc Joan Mañé i Flaquer anunciava al “Diario de Barcelona” -del qual anys a venir en seria director- la consecució, per part d’una de les dues colles de Xiquets de Valls -que no especifica-, d’un castell de nou pisos bastit sense folre. És el primer dels únics quatre castells d’aquestes característiques documentats en tot el segle XIX i certifica la plaça de la Vila de Torredembarra com una de les places històriques més tradicionals de la geografia castellera -i no estaria malament,doncs, que alguna de les colles que hi actuaran aquesta santa Rosalia es plantegés de commemorar convenientment l’efemèrides: hi ha una placa reservada per a deixar-ne la deguda constància.

La recuperació de la vitalitat de les festes torrenques va començar, el 1975, amb la creació, precisament, dels Nois de la Torre, la colla que reprenia amb veu pròpia, no només la secular tradició castellera de la nostra vila, sinó més específicament encara aquells efímers Xiquets de Torredembarra que varen estar actius entre finals del segle XIX i començaments del segle XX. Ara bé, la constatació de la voluntat de recuperació del magnífic seguici popular que havia estat cabdal en la definició de les nostres festes del XVIII i el XIX -entès com a tal- va arribar una mica més tard, el 1987, amb el nou Ball de Diables de Torredembarra, voluntàriament hereus dels diables torrencs vuitcentistes i, a la vegada, inserits de ple en l’esclat de les festes de foc que vivia el nostre país. 25 anys per a uns diables que continuen sent molt joves -perquè han estat un exemple de renovació constant, malgrat la persistència d’uns quants dels antics, ai las!

Un dels moltíssims actes que el Ball de Diables de Torredembarra ha organitzat per a aquest 25 aniversari tindrà lloc el proper 11 d’agost i vol ser una mostra d’aquesta constant renovació i un reconeixement a tota la munió de gent que hi ha passat en aquest quart de segle: tot aprofitant la conservació del conjunt dels tres grups de cassaques que ha anat utilitzant -sempre amb el vermell com a color simbòlic de la colla-, una actuació conjunta del que són les tres generacions de torrencs i torrenques -i altra gent de la comarca- que hi han anat passant. En aquests 25 anys el Ball ha estat un motor i una via d’entrada a la festa de molta gent, de condició diversa, nascuda aquí o fora, i ha marcat actes específics, com l’encesa de la foguera de sant Joan a Baix a Mar, el correfoc de la festa del Quadre o el ball parlat i la carretillada de santa Rosalia, i ha estat un component actiu d’un seguici que ha anat creixent i fent-se cada any més gran. Una escola d’entrada a la festa i de viure-la des de dins, d’engrandir-la i fer-la popular des de la tradició.

El Ball de Diables de la Torre ha generat d’altres elements -com la Virgília, el drac portat per diables i castellers des del 1998, o la colla infantil- i ha vist com la festa creixia amb d’altres associacions i balls. A partir de l’Agrupació de Balls Populars, l’Àliga, el Ball de Cavallets, la Mulassa, el Ball de Bastons, el Ball de Pastorets, el Ball de Patatuf i el Ball de Cercolets. Des d’entitats autònomes -producte de la creativitat associativa i festiva-, el Ball de Serrallonga, el Ball de Gitanes i l’anunciat Ball de Dames i Vells, que diuen que s’entrenarà aquest 2012. I això sense oblidar els més antics Gegants i Nans, i tampoc els diversos grups de músics de la festa.

Com a casteller dels Nois i diable del Ball -i portador de la Virgília-, aquest és un any d’efemèrides i de compromís per al futur. També en la festa.

(Publicat a http://www.delcamp.cat/ el 27 de juliol de 2012)