A Torredembarra, podríem guanyar la batalla

Posted on 30 Mai 2012

2


Aquest passat cap de setmana, a Torredembarra vàrem tenir Fira als carrers del voltant de l’església i la Torre de la Vila per commemorar la Batalla. Tot i que hi ha qui s’ho pensi, la Batalla de Torredembarra no té res a veure amb les habituals trifulgues internes de l’Ajuntament –aquesta legislatura sembla la més calmada des de temps molt antics, però no us en refieu, que encara no ha acabat- ni amb tota la història del radar –que ja veurem com acaba-, sinó amb el combat, el 16 de juliol de 1713, entre les tropes borbòniques i l’exèrcit del Principat, que va tenir el nostre terme com a principal camp d’acció. Les coses hi varen anar malament pels catalans i aragonesos: 400 presoners, entre 70 i 80 morts i els militars espanyols avançant victoriosos i perseguint els que fugien.

Un cop formalitzades la signatura del Tractat d’Utrecht i la capitulació de Tarragona, la Batalla de Torredembarra va ser el primer gran combat a Catalunya des de la proclamació de la “guerra a ultrança” i el preludi del primer assetjament a Barcelona, pocs dies després, el 25 d’agost d’aquell mateix 1713. I les represàlies per als derrotats van ser immediates i cruentes. Com es pot llegir en un document de l’època conservat a l’Arxiu de la Corona d’Aragó; “el brigadier Diego González logró una avanzada función en la Torre de Embarra sobre un número de voluntarios, con quienes –more belli-, sin auctos ni figura de juicio, se practicó el castigo de ahorcar el diezmo” –és a dir, un de cada deu presoners, a l’atzar- “y echar a los demás a galeras”. I endavant les atxes: els colonitzadors i invasors, ja se sap.

La Fira d’aquest cap de setmana va ser -quant a la proposta comercial- com totes les altres que es fan a Torredembarra gairebé més sí, més no –tret de l’estiu, que hi ha altra feina: productes més o menys artesalans, gastronomia més o menys natural. La seva marca distintiva és l’ambientació en el segle XVIII i alguns moments de recreació dels elements militars del combat, amb el recordatori dels fets que van succeir per aquestes terres enguany farà 299 anys.

Parlant de commemoracions: hi ha un nombre considerable de sobiranistes que s’han fixat el 2014 –per allò de la caiguda de Barcelona i de l’aplicació definitiva dels Decrets de Nova Planta el 1714- com a data per a la recuperació de les llibertats nacionals. Però, vist com va la prima de risc, Bankia, les elefantades, la permissivitat amb el feixisme i tot això de l’Estat espanyol, no ho podríem avançar una mica i, fer-ho coincidir, com a molt, amb el 300 aniversari de la Batalla de Torredembarra? La nostra festa del quadre, la festa major petita del 2013, seria com per recordar tota la vida. És una idea.

(Article publicat a http://delcamp.cat/ el 30 de maig de 2012)

 

Plànol de situació de la Batalla de Torredembarra, el 16 de juliol de 1713.

Veg.  http://www.11setembre1714.org/batalles/batalla-1713-07-16-torredembarra-frame.html