El Jaume i la Maria Aurèlia, ja fa 20 anys

Posted on 9 Novembre 2011

1


Enguany fa 20 anys de la seva mort. Per això, en el marc de la Tardor Literària que, com cada any, convoca l’Ajuntament de Tarragona -de la mà d’altres institucions I entitats-, el Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili ha organitzat unes Jornades dedicades a Jaume Vidal Alcover (1923-1991) i Maria Aurèlia Capmany (1918-1991). Sessions acadèmiques, taules rodones, lectures poètiques, representacions teatrals, documentals, rutes literàries… recordaran la setmana que ve -del dimarts 15 al divendres 18 d’aquest novembre que tanta pluja hem vist als vidres- aquesta parella que va aterrar, el 1972, en una Tarragona que convertiren, fins als darrers dies, en la seva altra ciutat.

El primer en arribar fou el Jaume, a fer-se càrrec de l’inici -tímid- dels estudis de filologia catalana a les aleshores Dependències a Tarragona de la Universitat de Barcelona -després Delegació i, més endavant, Facultat de Filosofia i Lletres, encara de l’anomenada Central. Per aquelles coses del destí, la Rovira i Virgili no va néixer, com a universitat independent i autònoma, fins el 1991, l’any de la seva mort. I, amb el Jaume, va arribar la Maria Aurèlia, la seva parella. De fet, eren un binomi especial: escriptors, cultes, catalanistes, d’esquerra, liberals… que aterraven en una societat prou reclosa i força espanyolitzada, amb el franquisme putrefacte però ben viu. Al seu voltant, saberen reunir un grup selecte de tarragonins i tarragonines, pertanyents al que podríem anomenar una certa burgesia professional, bona part dels quals es movien en una nounada i reduïda Assemblea de Catalunya, suma intangible de catalanisme i democràcia, escorada cap al cantó del marxisme. Això era de vespre-nit, perquè de migdia-tarda el Jaume, a la Facultat, i encara més a casa seva -el carrer Pin i Soler, primer, el Pla de la Seu, després-, va bastir un altre grup: alumnes novells, professors acabats d’estrenar i artistes i escriptors joves. Un grup divers i heterogeni, amb gent d’arreu del Camp, que, empesos pel Jaume, es formà -sovint més que a les aules- en una tertúlia a ciutat perllongada, instructiva, alliçonadora i nutritiva.

El Jaume s’instal·là a Tarragona i anava, de tant en tant, a la seva casa de Barcelona, on parava més la Maria Aurèlia. Fos com fos, escriptors tots dos d’una àmplia i diversa obra literària, dramaturgs, guionistes de cinema, televisió i còmic, autors de lletres de cançons, conferenciants, assagistes, publicistes… el Jaume i la Maria Aurèlia sotragaren la vida cultural tarragonina. Una pedra de toc que fou llavor de futur. I com afillats pròdigs, la seva petjada també és material i perenne: el llegat Vidal-Capmany, l’arxiu i el fons bibliogràfic dipositat a la Biblioteca del Campus Catalunya de la Rovira i Virgili, en compliment de les seves disposicions testamentàries. Ara fa, tot just, 20 anys.

Programa general de la Tardor Literària:

http://www.tarragona.cat/lajuntament/conselleries/cultura/fitxers/altres/programa-dactes-tardor-literaria-2011

Programa de les Jornades Vidal-Capmany:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2474308344695&set=o.316341471714922&type=1&theater

 (Publicat a http://www.delcamp.cat el 9 de novembre de 2011)